Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Java log işlemlerinin yönetildiği bir framework olan Log4j’ye giriş yapacağız. Loglama nedir, log4j nedir, niçin kullanılır, avantajları nelerdir vb. gibi sorulara cevap bulacağız.
Loglama Nedir?
Loglama, programların runtime da davranışlarını anlama ve hata ayıklaması yapılabilmesini güçlü kılan bir yardımcıdır. Basitçe Loglama sistemin durumunu runtime da belirtilmesini sağlar. Loglar, önemli verileri yakalamak, devam ettirmek ve herhangi bir zamanda analiz için kullanılabilir hale getirmek için kullanılır.
İyi bir Loglama için 3 şey gerekir:
- Log mesajı, uygulamanın dâhili olarak ne yaptığını anlamak için gerekli bilgileri sağlamak zorundadır.
- Log mesajlarını yazmak uygulamanın performansını etkilemeyecek kadar mümkün olmalıdır.
- Loglama ayrıntılarını farklı deployment ortamlarına ve durumlarına uyarlayabilmemiz gerekir.
Loglamanın avantajları?
- Hızla Hata Ayıklama(Quick Debugging): İyi planlanmış ve iyi yazılmış Loglama kodu, uygulamanın genel hata ayıklama maliyetini azaltır.
- Problem Teşhis (Problem Diagnosis): Kodumuz ne kadar iyi yazılmış olursa olsun, içinde bazı sorunlar olabilir. Loglamayı gözden geçirirsek, o zaman problemleri tam ve hızlı bir şekilde saptayabiliriz.
- Kolay Bakım (Easy Maintenance): Kullanışlı bir loglamaya sahip uygulama da hata ayıklamak kolaydır bu nedenle bakımı da kolay olur.
- Maliyet ve Zaman Tasarrufu (Cost and Time Savings): iyi yazılmış bir Loglama, hızlı hata ayıklama ve kolay bakım sağlar.
Java da mevcut loglama frameworkleri SLF4J ve Log4j dir. Apache Log4j, çok popüler ve eski loglama frameworküdür. Log4j,güvenli, esnek ve hızlı loglama frameworküdür ve Apache yazılım lisansı altında dağıtılmıştır. Bu framework küçük ve büyük ölçekli Selenium projeleri için de kullanılır.
Bu yazımı burada bitiriyorum. Diğer yazılarımda görüşmek üzere…